Pyszne powidła dodawane są najczęściej do deserów: naleśników, gofrów, rogalików, przekładanych ciast, ale równie dobrze komponują się w połączeniu ze śniadaniowymi tostami lub jako farsz do słodkich pierogów. Powidła mają szerokie zastosowanie kulinarne, ponieważ można z nich zrobić także pożywną zupę, aksamitny sos, a nawet aromatyczne wino.
SOS Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
Składniki:
Pół szklanki powideł śliwkowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pół szklanki mleka
Łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do zimnego mleka dodajemy powidła i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie wlewamy sok z cytryny. Sos możemy dodatkowo przyprawić, np. startym imbirem lub kardamonem.
SOS Z POWIDEŁ WIŚNIOWYCH DO MIĘS
Składniki:
5 łyżek powideł wiśniowych
2 łyżki octu winnego
Łyżka mąki pszennej
Ok. pół szklanki bulionu
2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:
Na patelni roztapiamy masło. Stopniowo dodajemy mąkę, powidła i ocet winny. Dolewamy odpowiednią ilość bulionu, tak aby sos zyskał właściwą konsystencję. Podajemy na gorąco. Sos z powideł śliwkowych będzie dobrze komponował się z czerwonym mięsem, np. z wołowiną.
ZUPA Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
Składniki:
20 dag powideł śliwkowych
4 szklanki wody
1/3 szklanki śmietany
3 szczypty cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Powidła rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy 3 szczypty cynamonu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Dla uzyskania jednolitej konsystencji możemy przecedzić zupę przez durszlak. Dla uzyskania jednolitej konsystencji możemy przecedzić zupę przez durszlak. Kwaśną śmietanę łączymy z mąką ziemniaczaną, zaprawiamy nią zupę i ponownie zagotowujemy. Zupa z powideł śliwkowych dobrze komponują się z chrupiącymi sucharkami, groszkiem ptysiowym albo z kluseczkami francuskimi.
Dobrym pomysłem na spożytkowanie powideł sprzed kilku lat jest wykonanie z nich wina. Jednym ze sposobów jest fermentowanie przetworów w miazdze z dodatkiem mocnych drożdży. Jeżeli powidła są wystarczająco słodkie, nie trzeba dosypywać cukru, jak w przypadku robienia wina ze świeżych owoców. Do naczynia z fermentującymi powidłami można natomiast wlewać soki owocowe lub kompoty (np. z malin, aronii, porzeczek) aby nadać im dowolny smak. Proces fermentacji będzie przebiegał szybciej gdy zamiast wody, do kwaśnych powideł dodamy syrop cukrowy. Proporcje na wino z powideł mogą być następujące: 4 kg powideł, 10 l wody, szklanka cukru, 1 dag mocnych drożdży, 1 dag pożywki.