Dżem dla diabetyków bez cukru

Słodkie powidła to smaczny, a zarazem kaloryczny przysmak z powodu dużej ilości cukru dodawanej podczas przygotowywania przetworu. Jednak jeśli wybierzemy odpowiedni rodzaj owoców powidła zyskają naturalną słodycz bez konieczności obfitego dosładzania. Ponadto, zamiast białego cukru, możemy użyć zdrowego miodu, syropu klonowego albo cukru trzcinowego. To ciekawa propozycja kulinarna szczególnie dla diabetyków, którzy muszą przestrzegać określonej diety unikając potraw, deserów i przekąsek o dużej zawartości cukru.

POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ CUKRU

Składniki:

2 kg świeżych węgierek (najdojrzalsze będą te lekko pomarszczone przy końcach)

Łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Umyte śliwki dzielimy na połówki i wyciągamy z nich pestki. Owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na słabym ogniu przez 2 godziny. Przez dwa kolejne dni gotujemy po jednej godzinie do momentu aż śliwki rozgotują się na gęstą masę, a następnie dodajemy do nich łyżkę miodu. Gorące powidła przekładamy do słoików i mocno zakręcamy.

POWIDŁA TRUSKAWKOWE BEZ CUKRU

Składniki:

3 kg dojrzałych truskawek

2 łyżki miodu

2 łyżeczki soku z cytryny

3 szczypty startego imbiru

Sposób przygotowania:

Oczyszczone owoce rozdrabniamy na małe kawałki i przekładamy do dużego garnka. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do momentu, aż truskawkowa masa zgęstnieje. Wówczas dodajemy miód, sok z cytryny oraz imbir i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

ROLADA ŚLIWKOWA Z DAKTYLAMI

Składniki:

3 kg węgierek

Pół szklanki suszonych daktyli

2 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Wkładamy do garnka z grubym dnem i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy przez 1-1,5 godziny uważając aby owoce się nie przypaliły. Dodajemy namoczone wcześniej i rozdrobnione daktyle oraz 2 łyżki syropu klonowego. Mieszankę miksujemy na jednolitą masę, po czym gotujemy jeszcze przez godzinę. Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez kilkanaście minut.

Przetwory w formie powideł to smaczne przysmaki, którymi urozmaica się wiele dań. Słodki smak zawdzięczają dużej ilości cukru dodawanej w trakcie ich przygotowywania. Aby nadać im dietetyczny charakter wystarczy użyć odpowiednio dobranych owoców- bardzo dojrzałych, zapewniających naturalną słodycz przetworom. Powidła bez cukru, polecane szczególnie diabetykom, są równie smaczne jak ich obficie dosładzane odpowiedniki, a ponadto zdrowsze i zdecydowanie mniej kaloryczne.