Bazą do smacznych powideł są najczęściej słodkie owoce: śliwki, truskawki, porzeczki, jabłka lub gruszki. Równie apetycznie w roli domowych przetworów sprawdzą się warzywa takie jak dynia czy cukinia, które za sprawą delikatnego smaku doskonale prezentują się zarówno na słono, jak i w wersji na słodko. Aby przygotować powidła i dżemy z dyni lub cukinii wystarczy podsmażyć warzywa na słabym ogniu, łącząc ze sporą ilością cukru i aromatycznym i dodatkami– np. sokiem z cytryny, z limonki, kwaskiem lub olejkiem cytrynowym, imbirem, czy rumem. Doskonale sprawdzą się również cytrusy- np. dojrzała pomarańcza.
Składniki:
1,5 kg dojrzałej dyni
Sok z jednej cytryny
1 kg cukru
Łyżeczka imbiru
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną dynię obieramy ze skóry, wyciągamy pestki i odkrawamy biały miękisz. Kroimy na drobne kawałki, dodajemy odrobinę wody i lekko rozgotowujemy. Studzimy, miksujemy lub trzemy na tarce, dodajemy cukier i podgrzewamy na słabym ogniu cały czas mieszając. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do dyniowej masy wraz z łyżeczką imbiru. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 40 minut. Gorące powidła nakładamy do słoiczków i szybko zakręcamy.
POWIDŁA Z DYNI I POMARAŃCZY
Składniki:
1 kg dyni
2 małe pomarańcze
Sok z połówki limonki
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, usuwamy z pestek i kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki usuwając białe włókna. Rozdrobnioną dynię i pomarańczę zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy aby powidło nie przywarło do dna garnka. Po upływie godziny miksujemy aby uzyskać jednolitą konsystencję, dodajemy cukier oraz sok z limonki i smażymy do momentu aż z mieszanki powstanie gęsta masa. Powidła dyniowo- pomarańczowe przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez kilkanaście minut.
POWIDŁA Z CUKINII
Składniki:
3 kg cukinii
3 szklanki cukru
Aromat cytrynowy
Łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną cukinię obieramy, wydrążamy nasiona i biały miękisz. Kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka o grubym dnie i smażymy do momentu aż masa cukiniową zgęstnieje. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji stopniowo dosypujemy cukier, wlewamy aromat i kwasek cytrynowy. Powidła smażymy jeszcze przez minimum pół godziny, po czym gorącą miksturę rozlewamy do słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.