Śliwkowa nutella z kakao, czekoladą, orzechami

Powidła śliwkowe najczęściej przyrządzane są na bazie świeżych lub suszonych owoców posypanych cukrem i oblanych odrobiną soku z cytryny. Smacznym przetworem urozmaicającym tradycyjny smak powideł z węgierek, czy renklod jest śliwkowa nutella z dodatkiem aromatycznego kakao, gorzkiej czekolady albo włoskich lub laskowych orzechów. Ten przysmak, uwielbiany szczególnie przez dzieci, można dodać do klasycznych naleśników, gorących gofrów, ciasteczek, babeczek, czy rogalików z ciasta francuskiego.

ŚLIWKOWA NUTELLA Z KAKAO

Składniki:

2 kg dojrzałych węgierek

2 szklanki cukru

1 torebka cukru waniliowego

2/3 szklanki kakao

Sposób przygotowania:

Śliwki opłukujemy w zimnej wodzie, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Gotujemy przez kilkanaście minut do momentu, aż owoce zmiękną. Studzimy, a następnie miksujemy dodając stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy i kakao. Zmiksowaną mieszankę odstawiamy na całą noc. Po upływie kilkunastu godzin całość ponownie gotujemy przez godzinę, a następnie przekładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

ŚLIWKOWA NUTELLA Z CZEKOLADĄ

Składniki:

2 kg śliwek węgierek

1 kg cukru

Torebka cukru waniliowego

Łyżka cukru waniliowego

2 tabliczki gorzkiej czekolady

Pół szklanki kakao

Sposób przygotowania:

Oczyszczone śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Owoce miksujemy z dodatkiem cukru  kryształu i cukru waniliowego. Mieszankę gotujemy na słabym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie dodajemy kakao i aromat waniliowy, po czym gotujemy jeszcze przez godzinę. Pod koniec wsypujemy rozdrobnioną czekoladę i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gorącą śliwkową nutellę przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.

ŚLIWKOWA NUTELLA Z ORZECHAMI

Składniki:

2 kg świeżych węgierek

1 kg cukru

Pół szklanki kakao

1,5 szklanki orzechów włoskich lub laskowych

3 łyżki olejku waniliowego

Sposób przygotowania:

Opłukane śliwki drylujemy i smażymy w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu przez godzinę. Następnego dnia dodajemy cukier kryształ, cukier waniliowy, aromat waniliowy, kakao i zmielone orzechy, po czym całość smażymy jeszcze przez ok. 40 minut. Gorącą mieszankę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Dodatkowo, można je pasteryzować przez kilkanaście minut- wówczas zyskamy pewność, że nutella przetrwa kilka miesięcy w spiżarce.

Domowa, śliwkowa nutella to zdrowa alternatywa dla jej sklepowych odpowiedników. Aby nadać jej „lżejszy” charakter można ograniczyć dodawany cukier albo całkowicie z niego zrezygnować na rzecz miodu lub syropu klonowego. Zamiast kakao, czekolady, czy orzechów możemy dodać suszone daktyle, morele, odrobinę rumu lub laskę pokruszonej wanilii.