Oryginalne marmolady gruszkowe, bananowe, poziomkowe

Do wykonania powideł idealnie nadają się niemal wszystkie słodkie owoce: śliwki, maliny, wiśnie, porzeczki, jabłka, a także gruszki, poziomki, czy nawet banany. Naturalna słodycz owoców sprawia, że nie zawsze musimy dodawać cukru do konfitury. Czasem wystarczy kilka łyżek miodu lub syropu klonowego. Do tego typu przetworów pasują aromatyczne zioła i przyprawy: kardamon, wanilia, imbir, czy goździki.

POWIDŁA GRUSZKOWE

Składniki:

3 kg dojrzałych gruszek

Sok z jednej cytryny

Sok z jednej limonki

Pół szklanki miodu

Laska wanilii

Sposób przygotowania:

Oczyszczone gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. Owoce oblewamy sokiem wyciśniętym z cytryny i limonki i odstawiamy na kilka minut. Następnie wsypujemy do garnka z grubym dnem, kruszymy laskę wanilii i trzymamy na słabym ogniu do momentu, aż sok odparuje, czyli około pół godziny. Następnie wlewamy miód i dusimy jeszcze przez 20 minut ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

KONFITURA Z BANANÓW

Składniki:

2 kg bananów

Sok z jednej cytryny

5 łyżek cukru trzcinowego

5 łyżek syropu klonowego

10 łyżek przegotowanej wody

Szczypta suszonego imbiru

Sposób przygotowania:

Do wody dodajemy sok z cytryny, syrop klonowy i miód. Mieszankę zagotowujemy na słabym ogniu. Banany obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do przygotowanego wcześniej syropu. Przyprawiamy imbirem. Całość gotujemy przez 20-30 minut stale mieszając. Jeżeli zależy nam na idealnie gładkiej konsystencji możemy zmiksować konfiturę. Gorący mus umieszczamy w wysterylizowanych słoiczkach, zakręcamy i stawiamy na wieczku do całkowitego ostygnięcia.

POWIDŁA POZIOMKOWE

Składniki:

2 kg poziomek

3 szklanki cukru

3 szczypty kardamonu

2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Cukier rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy. Poziomki pozbawiamy szypułek, przebieramy i dokładnie opłukujemy. Następnie wrzucamy owoce do roztworu wody z cukrem i całość zagotowujemy. Trzymamy na słabym ogniu przez pół godziny i powtarzamy ten proces przez dwa kolejne dni. Trzeciego dnia dodajemy kardamon i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków.

Innym sposobem na wykonanie konfitury poziomkowej jest przełożenie owoców warstwami cukru i  odstawienie na całą noc. Następnie przekładamy mieszankę do garnka z grubym dnem i podsmażamy kilkakrotnie przez 10-15 minut.