Domowe przetwory w formie powideł można wykonać nie tylko ze świeżych i słodkich owoców, ale także z warzyw, np. z dyni, cukinii albo z czerwonej cebuli, czy zielonych pomidorów. Tego typu konfitury idealnie nadają się do dań mięsnych, np. kotleta schabowego, aromatycznych wędlin, czy przysmaków z grilla. Charakterystyczny słodko- kwaśny smak powideł sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na wykonanie tych nietypowych przetworów.
Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
5 łyżek miodu
4 łyżki cukru
5 łyżek octu winnego
Pół szklanki czerwonego wina wytrawnego
Szczypta soli
2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
Szczypta tymianku
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy cukier, a gdy się roztopi dodajemy posoloną cebulę. Po kilku minutach wlewamy ocet z winem i dusimy na słabym ogniu. Następnie przyprawiamy pieprzem i tymiankiem, a na koniec całość oblewamy miodem. Dokładnie mieszamy i smażymy do momentu aż mieszanka nabierze gęstej konsystencji. Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez kilkanaście minut. Jeżeli planujemy zużycie konfitury w ciągu liku dni, nie trzeba jej pasteryzować- można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
POWIDŁA Z CZERWONEJ CEBULI Z CZOSNKIEM
Składniki:
Pół kg czerwonej cebuli
5 ząbków czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
1/3 szklanki wytrawnego wina czerwonego
3 łyżeczki cukru trzcinowego
Łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę kroimy na drobne paseczki, a czosnek siekamy na małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy na słabym ogniu przez ok. pół godziny. Następnie wlewamy wino, ocet balsamiczny i dusimy przez 20 minut. Pod koniec dosładzamy i przyprawiamy wedle smaku. Smażymy tak długo, aż mieszanka nabierze karmelowej konsystencji. Gorącą konfiturę przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
POWIDŁA Z ZIELONYCH POMIDORÓW
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów
2 szklanki cukru trzcinowego
1 pomarańcza
Sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Oczyszczone pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy obraną, rozdrobnioną pomarańczę, a całość oblewamy sokiem z połówki cytryny. Smażymy przez pół godziny na słabym ogniu, po czym stopniowo dosypujemy cukier. Smażymy jeszcze przez 30-40 minut ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przelewamy do słoików, zakręcamy suchymi nakrętkami i pasteryzujemy przez kilkanaście minut.