Nietypowe z czerwonej cebuli lub zielonych pomidorów

Domowe przetwory w formie powideł można wykonać nie tylko ze świeżych i słodkich owoców, ale także z warzyw, np. z dyni, cukinii albo z czerwonej cebuli, czy zielonych pomidorów. Tego typu konfitury idealnie nadają  się do dań mięsnych, np. kotleta schabowego, aromatycznych wędlin, czy przysmaków z grilla. Charakterystyczny słodko- kwaśny smak powideł sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na wykonanie tych nietypowych przetworów.

POWIDŁA Z CZERWONEJ CEBULI

Składniki:

1 kg czerwonej cebuli

5 łyżek miodu

4 łyżki cukru

5 łyżek octu winnego

Pół szklanki czerwonego wina wytrawnego

Szczypta soli

2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu

Szczypta tymianku

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy cukier, a gdy się roztopi dodajemy posoloną cebulę. Po kilku minutach wlewamy ocet z winem i dusimy na słabym ogniu. Następnie przyprawiamy pieprzem i tymiankiem, a na koniec  całość oblewamy miodem. Dokładnie mieszamy i smażymy do momentu aż mieszanka nabierze gęstej konsystencji. Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez kilkanaście minut. Jeżeli planujemy zużycie konfitury w ciągu liku dni, nie trzeba jej pasteryzować- można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

POWIDŁA Z CZERWONEJ CEBULI Z CZOSNKIEM

Składniki:

Pół kg czerwonej cebuli

5 ząbków czosnku

2 łyżki octu balsamicznego

1/3 szklanki wytrawnego wina czerwonego

3 łyżeczki cukru trzcinowego

Łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

Obraną cebulę kroimy na drobne paseczki, a czosnek siekamy na małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy na słabym ogniu przez ok. pół godziny. Następnie wlewamy wino, ocet balsamiczny i dusimy przez 20 minut. Pod koniec dosładzamy i przyprawiamy wedle smaku. Smażymy tak długo, aż mieszanka nabierze karmelowej konsystencji. Gorącą konfiturę przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

POWIDŁA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Składniki:

2 kg zielonych pomidorów

2 szklanki cukru trzcinowego

1 pomarańcza

Sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Oczyszczone pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy obraną, rozdrobnioną pomarańczę, a całość oblewamy sokiem z połówki cytryny. Smażymy przez pół godziny na słabym ogniu, po czym stopniowo dosypujemy cukier. Smażymy jeszcze przez 30-40 minut ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przelewamy do słoików, zakręcamy suchymi nakrętkami i pasteryzujemy przez kilkanaście minut.